Türkiye, Uzayda Nohut Islahı Çalışmaları Yapıyor!
Projeler kapsamında uzaya nohut tohumları gönderildi. Kozmik radyasyon sayesinde mutasyona uğrayan tohumlar, susuzluğa dayanıklı nohut çeşitlerinin üretilmesine yardımcı olacak. Araştırmanın yürütücüsü olan Alper Gezeravcı’nın ekibi, uzayda gerçekleştirilen deneyler arasında yer aldı.
Kuraklığa dayanıklı tohum geliştiriliyor
Uzayda geçirdikleri 13 gün boyunca mutasyona uğrayan yerli nohutlar üzerinde çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmalar sonucunda, uzayda bir kilogram nohut tohumu vakum altında tutuldu ve kozmik radyasyona maruz bırakıldı. Doç. Dr. Barış Uzilday, bu süreçte oluşan genetik değişikliklerin kalıcı olduğunu belirterek, “Bu genetik değişiklikler sayesinde daha dayanıklı bitkiler elde edebiliriz” dedi.
5 yıl sürecek çalışma sonucunda
Çin’in fırlattığı uyduyla beraber birçok ülkeye ait tohumların uzaya gönderildiği projede, 1 kilogramlık nohutlar Türkiye’den geldi. Bu çalışma ile kuraklığa dirençli nohut çeşitlerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Özellikle iklim değişikliği altında su kaynaklarının azaldığı düşünüldüğünde, bu çalışmaların önemi oldukça büyük. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün ekim ile ilgili çalışmaları ise devam ediyor.