Türk Üniversitelerinin Patent Başvuruları Rekor Kırdı

Türk Üniversitelerinin Patent ve Faydalı Model Başvuruları Rekor Kırdı

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT), 2010-2024 yıllarını kapsayan 15 yıllık süreçte üniversitelerin yaptığı patent ve faydalı model başvurularında önemli bir artış kaydedildi. AA muhabirinin derlemesine göre, üniversitelerin TÜRKPATENT’e yaptığı başvuru sayısı yüzde 16 bin 300 artarak 10’dan 1640’a ulaştı.

Bu artış, Türk üniversitelerinin bilimsel çalışmalarının ve yenilikçi projelerinin, özellikle patent ve faydalı model alanlarında daha fazla önem kazandığını gösterdi.

İstanbul, Üniversitelerin Patent ve Faydalı Model Başvurularında Lider Konumunda

Üniversitelerin patent ve faydalı model başvuruları incelendiğinde, İstanbul’un bu alanda lider konumda bulunduğu görüldü. İstanbul’dan yapılan 4 bin 782 başvurunun yanı sıra Ankara, İzmir, Erzurum ve Kayseri de önemli başvurularla dikkat çekti.

Kadın Buluşçu Sayısında Artış

Kadın buluşçu sayısındaki artış da dikkat çekiciydi. Üniversitelerde yer alan kadın buluşçu sayısı, 2022’de 864 iken, 2024’te 1063’e yükselerek yüzde 23’lük bir artış gösterdi. Bu durum, Türkiye’nin AR-GE ekosisteminde kadınların rolünün giderek güçlendiğini ve cinsiyet eşitsizliklerinin azalmaya başladığını gösterdi.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, En Fazla Tescil Belgesine Sahip Üniversite

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, en fazla tescil belgesine sahip üniversite olarak öne çıktı. 2010-2024 yıllarında 932 patent ve faydalı model başvurusuyla İstanbul Gelişim Üniversitesi lider konumda bulunurken, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, 644 başvuruyla ikinci sırada yer aldı.

Üniversitelerin patent ve faydalı model başvurularındaki artış, Türkiye’nin yenilikçi ve araştırmacı potansiyelinin her geçen gün daha da güçlendiğini gösteriyor.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Ayşe Böcüoğlu Bodur – Ekonomi

Related Posts

‘KKTC üniversiteleri uluslararası görünürlüğü hedeflemeli’

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) ‘Genişletilmiş Üniversiteler Toplantısı’na katıldı. Özvar, “Uluslararası görünürlük Türkiye Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren 208 üniversitenin önceliği ve KKTC üniversitelerinin de temel misyonu ile hedefi bu olmalı” dedi.

Çocuklar finansal okuryazarlık bilincini nasıl kazanır?

Günümüzde, hızla değişen teknoloji ile öğrencilerin ihtiyaç duyduğu bilgi, beceri ve yetkinliklerde önemli değişimler yaşanıyor.

Babasını sadece 12 gün görebildi! İbrahim Erkal’ın kızı Elif Su büyüdü

Türk müziğinin unutulmaz isimlerinden İbrahim Erkal, aramızdan ayrılalı tam 8 yıl oldu. “Yalnızım”, “Sırılsıklam” ve “Canısı” gibi hafızalara kazınan şarkılarıyla gönüllerde taht kuran sanatçı, 2017 yılında geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını …

Sağlık-Sen Üyeleri Hukuki Danışmanlık İçin Buluştu

TÜRKİYE’nin dört bir yanında Sağlık-Sen üyelerine hukuki danışmanlık veren avukatlar, Sağlık-Sen Genel Merkezi’nde buluştu. Genel Başkan Mahmut Faruk Doğan, “63 avukatımızla Türkiye’nin en güçlü hukuk departmanına sahibiz. Sağlık ve sosyal hizmet …

Karapınar’da İlkokul Öğrencileri Arasında Halı Saha Turnuvası Düzenlendi

Karapınar ilçesinde ilkokul öğrencileri arasında halı saha turnuvası düzenlendi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Karapınar Belediyesi iş birliğinde düzenlenen turnuvayı, Yunus Emre İlkokulu kazandı. Belediye Başkanı İbrahim Önal, “Bu tür …

İşte Türkiye’de eleman bulmakta en çok zorlanılan meslek

Türkiye İş Kurumunun (İŞKUR) “2024 Türkiye İşgücü Piyasası Araştırma Raporu”na göre, eleman temininde en fazla güçlük çekilen meslekler arasında ilk sırada garsonluk, dikiş makineciliği ve kaynakçılık bulunuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir