TCMB Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, para politikasında sıkı duruşa odaklanacaklarına işaret etti

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Hatice Karahan’dan Küresel Görünüme İlişkin Değerlendirmeler

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından Washington’da düzenlenen Küresel Görünüm Forumu’nda “Değişen Küresel Likidite Koşulları Karşısında Merkez Bankacılarının İkilemleri” başlıklı oturumda konuştu.

Karahan, Türkiye’nin son iki yıldır önemli bir dezenflasyon sürecinden geçtiğini ve bu sürecin iç dinamiklerle birlikte dalgalı küresel ortamda şekillendiğini vurguladı. Dezenflasyonun temel bileşenleri olan talepteki ılımlı seyir, Türk lirasının reel değerlenmesi ve enflasyon beklentilerindeki iyileşme üzerinde durarak, yapılan adımların olumlu sonuçlar verdiğini belirtti.

İç ve dış talep arasındaki dengesizliğe değinen Karahan, para politikasındaki sıkılaştırma adımlarının iç talebi ılımlı hale getirdiğini ve cari açığın düşmesine katkı sağladığını ifade etti. Ayrıca, enflasyonun ana göstergelerindeki yavaşlamanın da enflasyon süreci için olumlu bir gelişme olduğunu belirterek, Türk lirası varlıklarına olan ilginin arttığını ve enflasyon beklentilerinin iyileştiğini söyledi.

Enflasyon beklentilerindeki düşüşe dikkat çeken Karahan, enflasyonun hizmet kalemlerinde yapışkan olduğunu ancak genel olarak fiyat baskılarında yavaşlama olduğunu belirtti. Amacın enflasyonu tek haneli seviyelere çekmek olduğunu belirten Karahan, bu süreçte merkez bankasının sıkı para politikasını sürdüreceğini vurguladı.

Karahan, dış şoklara karşı daha iyi bir konumda olduklarını, cari açığın düşük olduğunu ve dış borç çevirme oranının iyileştiğini vurgulayarak, sermaye akımlarındaki değişimlerin dezenflasyon sürecinde önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, küresel belirsizliklerin yanı sıra küresel ticaret politikalarının etkilerinin de sikkatle takip edildiğini söyledi.

Tarifelere ilişkin sorulara da yanıt veren Karahan, ABD’nin Türkiye’ye yönelik açıkladığı tarifelerin diğer ülkelere göre düşük olduğunu belirterek, küresel talep ve ticarette yaşanan gelişmelerin Türkiye’nin dış ticaretini etkileyeceğini ifade etti. Ayrıca, ithalat tarafında yaşanan emtia fiyatlarında düşüşün Türkiye için olumlu bir etki yarattığını belirtti.

Related Posts

Tarımda skandal karar! SGK Uzmanı Cenkci uyardı: İthal çoban kayıt dışılığı artırır, prim kaybına yol açar

Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ortak çalışmasıyla, hayvancılıkta yabancı çoban ve hayvan bakıcılarının istihdamı için başlatılan başvuru süreciyle ilgili çarpıcı …

İBB taksi ihalesinde 9 plaka satıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), “Uygulama Bazlı Taksi Taşımacılığı” kapsamında devreye alınacak 2 bin 500 yeni taksiden oluşan ilk etapta ihaleye çıkardığı 150 plaka için 9 satış gerçekleştirdi. Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi …

Türkiye’de yediği hamburgerin fiyatı İngiltere’de gündem oldu

Türkiye’deki havalimanlarında uygulanan fahiş fiyatlar yalnızca Türkiye’de yaşayanları değil, tüm dünyayı hayrete düşürmeye devam ediyor. Son olarak bir İngiliz turistin Antalya Havalimanı’ndaki yemek deneyimi, İngiliz gazetesi The Mirror tarafından haberleştirildi…

Nisan ayında sanayi üretiminde sert düşüş!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin sanayi üretim endeksi verilerini açıkladı. Sanayi üretim endeksi, nisanda aylık bazda yüzde 3,1 gerilerken yıllık bazda yüzde 3,3 yükseldi. Buna göre, söz konusu ayda takvim etkisinden …

Ticaret açığı Bulgaristan’ı endişelendiriyor

Bulgaristan Ulusal İstatistik Enstitüsü tarafından açıklanan verilere göre, Nisan 2025’te ülkenin ticaret açığı, bir önceki yılın aynı ayındaki 1.100 milyon levadan yaklaşık 1.876,9 milyon levaya yükseldi. Bu keskin artışın temel nedeni, ihracatın …

Küresel piyasalar nefesini tuttu! Londra’da kritik zirve: Ticaret savaşında barış mı geliyor? (10 Haziran 2025)

Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında tarifelerle başlayan ticari gerilimlerin kalıcı olarak çözülmesi için taraflar Londra’da bir araya gelerek görüşmelere başladı ve bu müzakereler yatırımcıların dikkatle izlediği bir konu haline geldi …