Seyahatte karşılaşabileceğiniz ölümcül risk: Belirtilere dikkat!

Sıtmanın Belirtileri ve Riskleri

Yüksek ateş, titreme, bilinç kaybı ve çoklu organ yetmezliği sıtma hastalığının belirtileri arasında yer almaktadır.

Tropikal bölgelerin ölümcül hastalığı sıtma, sadece Afrika ya da Asya’nın değil, dünya genelinde önemli bir sorun haline gelmiştir. Her yıl binlerce kişi bu hastalıkla karşı karşıya kalmaktadır.

Türkiye, geçmişte sıtma hastalığını yok etmiş olsa da yurt dışından gelen vakalarla tekrardan karşılaşmaktadır. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bahadır Ceylan, sıtmanın bulaşma şekilleri ve etkileri konusunda bilgi verdi.

ANOFEL SİVRİSİNEĞİ VE BATAKLIK ALANLAR RİSKİ ARTIRIYOR

Sıtmanın sivri sinekler aracılığıyla insanlara bulaştığını belirten Prof. Dr. Ceylan, “Anofel sivrisineği, bataklık, nehir ve su birikintilerinde çoğalır. Türkiye’de de bu tür sinekler bulunmakta ve eskiden sıklıkla sıtma vakaları görülmekteydi. Ancak sıtma hastalığı kontrol altına alındı ve Türkiye bu konuda başarılı bir süreç geçirdi.”

TROPİKAL BÖLGELERDEN DÖNENLER DİKKAT ETMELİ

Türkiye’de görülen sıtma vakalarının büyük çoğunluğunun tropikal ülkelerden gelen kişilerde tespit edildiğini belirten Prof. Dr. Ceylan, “Sıtma ateş yükselmesiyle kendini gösterir. Bu ateş, parazitin neden olduğu hücresel hasar sonucu ortaya çıkar. Hastalık, bağışıklık sistemini olumsuz etkiler ve vücuda zarar vermeye başlar. Bu durumda organ yetmezlikleri oluşabilir. Bu sebeple, yurt dışından dönen her birey, ateş ve titreme gibi belirtilerle karşılaştığında hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.”

ERKEN TEDAVİ ÖNEMLİDİR

Sıtmanın tedavi edilmediği durumlarda ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Ceylan, “Sıtma parazitiyle mücadele için hızlı bir şekilde ilaç tedavisine başlanmalıdır. Aksi halde, çoklu organ yetmezliği, şok ve ölüm riskleri ortaya çıkabilir. Bu nedenle, özellikle tropikal bölgelere seyahat eden bireyler, belirtileri açısından dikkatli olmalı ve gerektiğinde uzman bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.”

Related Posts

Prof. Dr. Güzel: Yaz tatilinde çocuk sağlığına dikkat edin

Prof. Dr. Güzel: Yaz tatilinde çocuk sağlığına dikkat edin

Endokrinolog 30’dan sonra kilo verilmemesinin nedenlerini sıraladı!

Endokrinolog, 30 yaşını geçen yetişkinlerde kilo vermeyi zorlaştıran başlıca etkenleri sıraladı.

Yanlış pişirilen et kansere davetiye çıkarabilir

Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, sağlıklı bir bayram için doğru beslenme önerilerini sıraladı. Özbingül, “Eti sebzelerle pişirin, mangalda yüksek ısıdan kaçının, etleri dinlendirerek ve marine ederek tüketin” uyarılarında bulundu.

Türkiye’de her 7-10 çiftten biri kısırlıkta: ‘Erkek’ faktörü görmezden geliniyor

Türkiye’de yaklaşık 2 milyon çiftin çocuk sahibi olamadığını ifade eden Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Akif Diri, kısırlığın genellikle sadece kadınlara atfedildiğini ve bu nedenle erkek kaynaklı kısırlığın toplumda yeterince dikkate alınmadığını belirtti. Ayrıca, yaygın ve basit bazı alışkanlıkların sperm kalitesini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti. Erken teşhis ve tedavi sayesinde, kısırlık riski taşıyan çiftlerin çocuk sahibi olma şansının artabileceğini vurguladı.

Vücuda yaşlanmayı unutturan besinler

Yaş almanın yaşlanmak anlamına gelmediğini söyleyen Dilara Palabıyık “Doğru beslenmeyle cilt elastikiyetini koruyup genç görünmek mümkün” dedi.

Sağlık Bakanı Memişoğlu: Böbrek hastalıklarının nedenlerinden biri sezaryen olabilir

Sağlık Bakanı Memişoğlu: Böbrek hastalıklarının nedenlerinden biri sezaryen olabilir