Çernobil faciasının üzerinden 39 yıl geçti: Etkileri hala sürüyor!

Çernobil Nükleer Felaketi: Tarihe Geçen Bir Ders

26 Nisan 1986 tarihinde, gece yarısı Ukrayna’nın Çernobil Nükleer Santrali’nde meydana gelen iki şiddetli patlama, gökyüzünü aydınlattı. Santralde bir test gerçekleştirilecekti ve bu test için güvenlik sistemleri devre dışı bırakıldı.

Planlanmayan bir enerji dalgasıyla karşılaşılması sonucunda acil durum sistemleri devreye giremedi ve 20. yüzyılın en büyük nükleer felaketi yaşandı. Patlama sonrasında reaktörde sıcaklık 2 bin dereceyi aşarak çevreyi etkileyen şiddetli bir yangın başladı ve dokuz gün boyunca devam etti.

Radyoaktif parçacıklar, sadece iki gün içinde İskandinavya’ya ulaştı ve sağanak yağmurlar ile rüzgarlar aracılığıyla geniş bir alanı etkiledi. Başlangıçta olay gizlenmeye çalışılsa da, patlamanın boyutu kısa sürede dünya çapında yankı uyandırdı. Yıllar içinde kanser vakalarındaki artış ve çevresel zararlar felaketin yıkıcı etkisini gözler önüne serdi.

Çernobil’de dördüncü reaktörün çevresi çelik bir kafesle kapatılmış olsa da bölgedeki radyoaktif kirlilik devam etmektedir. Tarihe “unutulmaması gereken bir ders” olarak geçen Çernobil faciası, insanlığa büyük bir uyarı niteliği taşımaktadır.

Related Posts

Adana’da klima ustası üçüncü kattan düştü

Adana’da klima montajı yaparken dengesini kaybeden Halil Balcı, üç katlı binanın çatısından düşüp, yaralandı.

Şerit değiştirmeye çalışan motosiklet otomobile çarptı

Eskişehir’de şerit değiştirmeye çalışan motosikletin otomobile çarptığı kazada şans eseri kimse yaralanmazken, araçlarda maddi hasar oluştu.

Uganda’da Ebola salgını sona erdi

Uganda, başkent Kampala’da 42 günlük izleme sürecinin tamamlanmasının ardından Ebola salgınının sona erdiğini açıkladı.

Gazze’yi teknoloji öldürüyor: Savaşı şekillendiren yapay zeka deneyleri

Gazze’de savaş her geçen gün artan şiddetiyle devam ediyor. İsrail, bu sırada yapay zeka ile desteklenmiş yeni bir askeri teknolojiye yöneldi. Son 18 ayda yapay zeka destekli sistemler orduya benzeri görülmemiş bir hızla adapte edildi. İsrail ordusu şimdi kimlik tespitinden konum belirlemeye kadar her alanda savaş etiğine meydan okuyan teknolojilere güveniyor…

Kanada’dan Gazze çıkışı: “Gıda siyasi bir araç olarak kullanılamaz”

Kanada Başbakanı Mark Carney, “İsrail hükümetinin ablukası” nedeniyle Gazze’deki gıda stoklarının tükenmesine ilişkin, gıdanın siyasi bir araç olarak kullanılamayacağını belirtti.

Papa’nın ölümü belli miydi? Futbol kartındaki gizemli sayılar

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis’in kaderinin, gençliğinde tuutuğu futbol kulübünde kullandığı kartta gizli olduğu öne sürüldü. Futbol takımının “88235” numaralı üyesi olan Francis’in öldüğünde 88 yaşında olduğu ve Arjantin saatiyle 2.35’te yaşamını yitirdiği aktarılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir