Çarşamba Pidesi’nde Coğrafi İşaret Denetimi Tamamlandı

Samsun’un Çarşamba İlçesi’nde Coğrafi İşaretli Çarşamba Pidesi Denetimden Geçti

Samsun’un Çarşamba ilçesine özgü tescilli lezzetlerden biri olan ‘Çarşamba pidesi’ için 2024 yılı coğrafi işaret denetimi başarıyla tamamlandı. Üretici firmaların üretim süreçlerinin tescil şartnamesine uygunluğu yerinde ziyaretlerle kontrol edildi.

Çarşamba Ticaret Borsası tarafından 21 Mart 2018 tarihinde tescillenen ve 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında koruma altına alınan Çarşamba pidesi, ilgili kurum temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen saha ziyaretlerinde üretim kriterlerine uygunluğu denetlendi. İlçede coğrafi işaretli Çarşamba pidesi üretimi yapan altı firma, denetim ekipleri tarafından incelendi. Yapılan kontrollerde işletmelerin geleneksel yöntemlere ve yerel ürün kullanımına uygun hareket ettiği belirlendi. Ayrıca denetim ekibi üretilen pideleri tatarak kalite kontrolünde bulundu.

“Çarşamba’nın Kültürel Mirası”

Çarşamba Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Yılmaz, her yıl olduğu gibi bu yıl da denetimin şartnameye uygun şekilde yapıldığını belirtti. Yılmaz, “Coğrafi işarete sahip Çarşamba pidesi, ilçemizin kültürel değerleri arasında önemli bir yer tutmaktadır. Bu yöresel ürüne sahip çıkılmalı ve değeri korunmalıdır. Çarşamba pidesinin en belirgin özelliklerinden biri, pişirme tekniği ve damak tadına hitap etmesidir. Çarşamba pidesi diğerlerinden farklı olarak yumuşak ve yaygın bir yapıya sahiptir. Üretiminde kullanılan un, kıyma, tereyağı, soğan ve maya gibi malzemeler diğer pidelerden farklıdır, bu da onu ayrıcalıklı kılar. Bu yöntemler sayesinde Çarşamba pidesi bölgenin en sevilen lezzetlerinden biri haline gelmiştir” şeklinde konuştu.

Her yıl düzenli olarak yapılan denetimlerle, Çarşamba pidesinin geleneksel lezzetinin korunması ve devam ettirilmesi amaçlanmaktadır.

Denetim ekibinde, Çarşamba Ticaret Borsası personelleri Oğuzhan Kılınç, Hümeyra Arı ve Elif İrem Gökmen, Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası Proje Ofisi Müdürü Reyhan Arslan, Çarşambalılar Lokantacılar Odası Başkanı Hasan Gümüş ve Genel Sekreter Serpil Yılmaz, İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilisi Uğur Gencer, Çarşamba Belediyesi görevlisi Onur Öztürk ve Çarşamba Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü İbrahim Fethi Sel yer almaktaydı. – SAMSUN

Related Posts

Vergi denetimlerinde yeni dönem: e-İnceleme Sistemi uygulanmaya başlandı

VDK’nin sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşım yapıldı. e-İnceleme Sistemi’nin bugün itibarıyla uygulanmaya başlandığına işaret edilen paylaşımda, “Sistem, vergi inceleme süreçlerini elektronik ortama taşıyarak, belge ibrazı ve tutanak …

Komşu düşünceli: Yunanistan imalat sektöründen sert fren

Yunanistan’ın imalat sektörü, Haziran 2025’te büyüme ivmesini yitirdi. S&P Global Yunanistan İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi), Mayıs ayındaki 53,2 seviyesinden 53,1’e gerileyerek şubat ayından bu yana görülen en düşük fabrika aktivitesi …

Borsa güne yükselişle başladı: İşte en çok kazandıran sektörler

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,25 yükselişle 9.972,96 puandan başladı. Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 5,78 değer kazanarak 11 Mayıs 2023’ten bu yana en hızlı günlük yükselişini gerçekleştirirken, günü 9.948,51 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 24,45 puan ve yüzde 0,25 artışla 9.972,96 puana çıktı. Bankacılık endeksi yüzde 0,34, holding endeksi yüzde 0,23 değer kazandı.

Akaryakıt fiyatlarında son durum: Benzin, motorin ve LPG’ye zam, indirim var mı?

Akaryakıt fiyatlarında son durum: Benzin, motorin ve LPG’ye zam, indirim var mı?

Dış borç stoku açıklandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye’nin brüt dış borç stokunun 31 Mart itibarıyla 527,5 milyar dolar, net dış borç stokunun da 264,1 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Kamu harcamalarına yapay zekâ denetimi: Şimşek, “Şeffaflığı artırıyor, mali disiplini güçlendiriyoruz” dedi

Kamu harcamalarına yapay zekâ denetimi: Şimşek, “Şeffaflığı artırıyor, mali disiplini güçlendiriyoruz” dedi