Alman devlerinden ‘Made for Germany’ yatırım girişimi

Alman Şirketlerinden Yatırım Hamlesi: “Made for Germany” Girişimiyle 631 Milyar Euro Yatırım

Almanya’nın en büyük ekonomisinde yatırımcı güvenini yeniden kazanmayı hedefleyen BMW, Deutsche Börse, Mercedes Benz, Rheinmetall, SAP, Volkswagen, Deutsche Bank ve Siemens gibi dev firmaların da aralarında bulunduğu 61 şirket, “Made for Germany” girişimini başlattı.

Bu girişim kapsamında, şirketler 2028 yılına kadar Almanya’ya toplamda 631 milyar avro yatırım yapmayı planladıklarını duyurdu.

Yapılan açıklamalara göre, bu yatırımın ne kadarının yeni taahhütlerden oluşacağı belirsiz olmakla birlikte, 631 milyar avroluk miktarın planlanan ve yeni sermaye yatırımlarını, araştırma ve geliştirme harcamalarını ve uluslararası yatırımcılardan alınan taahhütleri içereceği ifade edildi.

Girişimden amaçlanan, yatırımcılara Almanya’nın çekici bir yatırım destinasyonu olduğunu güçlü ve olumlu bir şekilde vurgulamaktır.

Şirketlerin bu girişimi, Alman hükümetinin mart ayında “borç freni” değişikliği ve altyapı ile iklim yatırımları için 500 milyar avroluk özel fon oluşturulması sonucu harcamalarda beklenen artıştan önce gelmesi dikkat çekicidir.

Ayrıca, girişimde yer alan şirketlerin yöneticilerinin, Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Lars Klingbeil ve Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Katherina Reiche ile bir araya gelmeleri planlanmaktadır.

Toplantıda yer alacak olan şirket yöneticileri arasında Deutsche Bank CEO’su Christian Sewing, Siemens CEO’su Roland Busch, Axel Springer CEO’su Mathias Döpfner ve FGS Global CEO’su Alexander Geiser gibi isimler bulunmaktadır.

Siemens CEO’su Roland Busch, şirketlerin hükümet nezdinde altyapı projelerinin hızlı bir şekilde onaylanması ve işgücü piyasasındaki sıkıntılarla baş etmek için lobi faaliyetlerinde bulunacaklarını belirterek, Almanya’nın büyüme ve rekabetçilik adına yeni bir iş modeline ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Deutsche Bank CEO’su Christian Sewing ise siyaset ve iş dünyasının birlikte çalışması gerektiğini savunarak, tüm politik kararların büyümeyi ve rekabetçiliği teşvik etmesi gerektiğini belirtti.

Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) Başkanı Clemens Fuest, girişimi ülke ekonomisini canlandırmak adına olumlu bir adım olarak değerlendirirken, girişimin uzun vadeli olarak sürdürülebilir olup olmadığı konusunda da şüphelerini dile getirdi.

Related Posts

Muğla’da Su Yüzeyi Temizliği İçin Modern Tekne Göreve Başladı

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Köyceğiz Gölü ve Dalyan Kanalı’nda çevre kirliliğini önlemek amacıyla MUĞLA BB-3 isimli bir Acil Müdahale Teknesi ile yüzey temizliği çalışmalarına başladı. Tekne, su üzerindeki katı atıkları toplayarak doğal yaşamın korunmasına katkıda bulunuyor.

Kars’ta Konut Satışları Artıyor

Kars’ta Haziran ayında 383 konut satışı gerçekleşti, piyasa hareketlendi.

İzmir’de 5 Milyon TL’lik Sahte İçi Operasyonu

İzmir’de düzenlenen operasyonda 5 milyon TL değerinde sahte etil alkol ele geçirildi, 1 kişi tutuklandı.

Vergide 10 kat artışa itiraz dilekçesi yağdı

2026’dan itibaren 4 yıl boyunca geçerli olacak emlak rayiç bedellerindeki artış oranı yüzde 600
ile yüzde 1.000 arasında belirlendi. Vatandaşlar itiraz dilekçelerini vermek için muhtarlıklara koştu.

Antalya’ya Rekor Yabancı Turist Girişi

19 Temmuz 2025’te 102 bin 6 yabancı ziyaretçi Türkiye’ye girdi, en yüksek günlük rakam.

Puan peşinde koşarken kaybettikleriniz: Tüketim tuzakları

Ardıç Üçyıldız sadakat programlarının gerçeklerini kaleme aldı… Bu programlar gerçekten tasarruf mu sağlıyor, yoksa sizi gizlice daha fazla harcamaya mı itiyor… Psikolojik tuzakları nasıl tanıyacak ve bilinçli tüketici olarak nasıl korunacaksınız… İşte detaylar: